FloraShanty journaal

Zaterdag 17 juni: Wij moesten al vroeg (7.20 uur) bij Focus aanwezig zijn om op tijd in Holwerd de eerste boot naar Ameland te halen. Waren wij mooi op tijd, komt de boot 20 minuten te laat aan! Ondanks dat de chauffeur van de bus, die op ons stond te wachten, zijn best deed om op tijd in Hollum te zijn kwam het eerste optreden te vervallen.

Even zingen en dan maar weer wachten……

Mooie gelegenheid wat door het dorp te zwerven en naar optredens van de vele dweilorkesten te kijken waarbij bleek dat deze orkesten een volume produceerden waar wij met de beste wil van de wereld niet aan konden tippen. Ondanks al dit geweld waren wij toch in staat een paar succesvolle optredens te verzorgen. Enige Duitse toeristen maakten ons zelfs complimenten voor onze vertolking van Capitano-Capitano door applaudisserend en duimopstekend voor ons podium langs te lopen. Moe van de warmte, het lange wachten en het vele lopen gingen wij weer op de boot aan en aangekomen in Holwerd reden wij in colonne naar Dokkum waar wij een door het bestuur georganiseerde maaltijd bij de Chinees hebben genoten.

Dit was tevens de afsluiting van deze seizoenshelft en gaan wij nu van een welverdiende vakantie genieten. Séman Kobus wenst u een prettige vakantie en hoopt u in augustus weer te treffen.Oant sjen!

Woensdag 14 juni: Vanavond stond de zangtraining geheel in het teken van onze trip naar Ameland.De liederen die wij gaan zingen, het hoe en wat over de tijd tussen de optredens, afspraken wie er gaan rijden met wie als passagier, nou ja, alles werd besproken om zo goed mogelijk voor de dag te komen, op dergelijke feesten komen tenslotte veel, heel veel toeschouwers af! Wij gaan het beleven, aan de voorbereiding zal het niet liggen! Oant sneon!

Donderdag 8 juni: Het was zover, op naar de feesttent op het Rozenveldje alhier, waar wij het 20 jarig bestaan van de FloraShantys gingen vieren en opluisteren met een optreden. Er moest eerst een soundcheck gedaan worden, wij zongen een viertal liedjes om het geluid zo goed mogelijk af te stellen. Daarna hadden wij pauze en konden wij even een bakje koffie en een broodje nuttigen. Intussen druppelden de leden van het Flower Powerkoor binnen die een stemopwarming deden en dan begon het lange wachten tot wij konden optreden. Om half acht kwam wethouder Siebenga, in plaats van de verhinderde burgemeester, de avond openen en kon het Flower Powerkoor om acht uur met hun optreden starten, dat tot half tien(!) duurde. Ondertussen was ook Gurbe Douwstra gearriveerd. Nadat wij een stuk of zes liedjes hadden gezongen was het de beurt aan Gurbe, die een aantal indrukwekkende liedjes zong en aan het eind van zijn optreden de FloraShantys er weer bij riep en hebben wij samen  “Cliffs of Moher, Trienke van Piaam en Lit jim gean Friezen” gezongen waarbij wij de refreinen voor onze rekening namen. Bij het laatste lied gingen onze toehoorders volledig uit hun dak en kregen wij een daverend applaus wat natuurlijk voor Gurbe en voor ons een prachtige afsluiting betekende van een geweldige dag. Oant sjen!

Woensdag 7 juni: Het gaat er om spannen, morgen het optreden op het grote feest, de laatste puntjes worden op de i gezet. De zenuwen beginnen toch wel wat toe te slaan, zelfs onze Hoofdman, anders de rust zelve, loopt met rode blosjes op de wangen rond, wat geen wonder is want wat verzet deze man, samen met de andere vrijwilligers, een werk om alles wat de FloraShantys betreft in goede banen te leiden! De muziekcommissie heeft de liedjes die wij gaan zingen vastgelegd, er wordt nog even overlegd wie wat gaat doen en dan gaan wij huiswaarts met de gedachte dat er normaal gesproken niets meer mis kan gaan. Wij zijn er klaar voor! Oant moarn!

Vrijdag 2 juni: Met een stuk of acht auto’s gingen wij op weg naar de studio van Omrop Fryslân in Leeuwarden voor het langverwachte optreden in Noardewyn Live. Aangekomen werden wij opgewacht door een aardige dame die ons naar een caféachtige ruimte bracht waar wij konden wachten tot wij opgeroepen werden. Na een dik half uur was het zover en gingen wij naar de studio waar het allemaal zou gebeuren. Er was niet al te veel ruimte maar na wat passen en meten konden wij beginnen met het zingen van een tweetal liedjes om het geluid goed af te stellen. Na wat reclame en info over andere programma’s gingen wij los met “De Séman”  Dat ging mooi en vervolgens werden enkele koorleden gevraagd iets over het koor en de buurtvereniging te vertellen. Het volgende lied was “The Ferryman” gevolgd door “Capitano- Capitano”. Hoewel wij ook nog “Koe ik mar efkes” hadden willen zingen ging dat niet door, door tijdgebrek. De mensen in de studio vonden ons optreden zeer geslaagd en wij werden zelfs uitgenodigd nog eens terug te komen! Na nog even nagezeten te hebben vlug op huis aan om op de televisie te zien hoe wij het eraf gebracht hadden. Wel een beetje vreemd om jezelf op tv terug te zien! Al met al was het een prachtige dag die wij niet snel zullen vergeten! Oant sjen!

Woensdag 31 mei: Een zangtraining voor 2 evenementen: Het optreden in Leeuwarden bij Noardewyn Live en voor het grote feest ter ere van het 20 jarig jubileum van ons koor en het 70 jarig bestaan van de buurtvereniging. U begrijpt dat dit een hele opgave was! Maar al liepen wij ook met het zweet dik op onze voorhoofden, wij slaagden er in de liedjes goed onder de knie te krijgen en de resultaten gaan wij vrijdag in Leeuwarden en de week daarop in onze woonplaats laten zien en horen! Oant sjen!

Zaterdag 27mei: Tijdens het optreden in Delfzijl was het warm, zeer warm, de FloraShantys hadden zelfs hun blauwe kiel uitgetrokken waardoor opeens een veel fleuriger, in het wit gekleed koor op het podium stond! Ondanks de met veel enthousiasme door ons gezongen liedjes viel de publieke belangstelling wat tegen want ja, je blijft echt niet lang in de brandende zon staan kijken. Bewondering voor de mensen in hun scootmobiel en de twee agenten die, ondanks hun warme kleding en behangen met allerlei attributen, wél even de tijd namen naar ons te luisteren! Bij het tweede podium kwamen al meer toehoorders zodat het toch nog gezellig werd. Mede door de warmte werd een van onze koorleden onwel en heeft de rest van het optreden in de schaduw doorgebracht, waar hij gelukkig al snel weer wat opknapte. Na afloop van het optreden nog even met de hele ploeg op een terrasje gezeten met een lekker koel drankje en daarna de volgens onze spreekstalmeester “wereldreis” naar huis aanvaard. Volgende week woensdag trainen voor Noardewyn Live alwaar wij een drietal liedjes gaan zingen die naar verluid ook op televisie worden uitgezonden! Oant nije wike !

Woensdag 24 mei: Voor enkele liefhebbers van de voetbalmatch Ajax-Manchester United werd ons programma ietwat veranderd: wij begonnen een half uurtje eerder,(hoewel niet allemaal) en eindigden ook wat eerder.Dat was achteraf niet nodig want: verloren! Wij hebben de liedjes die wij gaan zingen op het “Keer Weer festival” in Delfzijl,(er worden tropische temperaturen verwacht dus dat wordt zweten mannen!) nog even doorgenomen, dat ging prima! Er zijn ook al enkele leden op vakantie, de gelederen dunnen al aardig uit. Hopelijk is het spul in juni weer een beetje compleet want dan gaat het gebeuren: Het Grote Feest! Oant sjen!

Woensdag 17 mei: Vanavond hadden wij een beroemd man in ons midden: Gurbe Douwstra himself! Gelukkig bleek hij een heel gewone, aardige en rustige man te zijn, en hij liet weten dat hij graag samen met ons van het feest, ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van ons koor, een succes wil proberen te maken en we waren dan ook al gauw de liedjes aan het repeteren die wij op de feestavond gaan zingen. Dat ging bijzonder goed en Gurbe voegde ook nog een liedje toe dat wij nog niet kenden, het gaat over Trienke van Piaam en heeft een wat Mexicaanse melodie, erg leuk. Toen Gurbe vertrokken was hadden wij natuurlijk heel wat te bepraten en merkten wij ook dat de spanning voor het feest al aardig begint op te lopen. Na een wat langere pauze dan anders gingen onze gedachten echter naar volgende week zaterdag, dan gaan wij optreden in Delfzijl en ook daar moeten wij natuurlijk nog voor trainen, ook al hebben wij zo ver is het heen al een mooi arsenaal aan liedjes (om en nabij de 100!). Na afloop nog even de dorst gelest aan de bar, het was zo’n beetje 30 graden in het lokaal en dan gaat een lekker drankje er wel in! Oant nije wike!

Permanente koppeling naar dit artikel: //florashantys.nl/wp/florashanty-journaal/